Pàgines

diumenge, 7 d’octubre del 2018

Crònica, moments i emocions del Correllengua 2018

Moments i emocions del Correllengua 2018:


Joel Felip i Soledat Clota, gràcies per les fotografies.

Els nens i nenes de l'escola Arnau Berenguer canten clàssics de la Nova CançóRecords i valoració de la Nova Cançó, per part de Lluís Llach

Paraules de Lluís Llach de compromís amb el país i amb els presos polítics i exiliats

Moment final, Lluís Llach i el Palau d'Anglesola cantem junts

Vídeo records dels 10 anys del Correllengua al Palau d'AnglesolaCRÒNICA D'UN CRIT DE LLIBERTAT COL·LECTIVA

17.14 h L’hora de convocatòria presagia que és un dia simbòlic. Els caps de l’AEiG Lo Merlet ens animen a pintar-nos les cares amb missatges positius i a pintar unes olles amb paraules que voldríem esborrar del diccionari: 155, injustícia, opressió, censura, feixisme, repressió…

17.30 h L’Isidre i la Núria Pastó acompanyen musicalment les últimes pinzellades a l’immens mural que presideix la plaça, un mural que representa el poble. Berenem pa amb oli i cacau i unes pomes del nostre terme acabades de collir de l’arbre.

18.00 h Inaugurem oficialment la plaça 1 d’Octubre de 2017. Hi intervenen la Montserrat Meseguer, alcaldessa del Palau d’Anglesola;  Ramon Farré i Roure, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, i el Fito Marí, membre de la comissió del Correllengua. Descobrim la placa. Ball de bastons per part del Casal Popular L’Arreu en homenatge a la nova nomenclatura, que inclou, també, la plaça de la República i la de la Independència.

18.30 h Cercavila amb els grallers i geganters de L’Arreu, que ens han acompanyat en la major part d’edicions del Correllengua. També ballen el Bernat i l’Elisenda, gegants del Palau d’Anglesola, acompanyats del Pepito (Isanda) i la Carme (Capell) de Mollerussa.

19.00 h Un any després,  refem la pinya davant la porta del que fou el nostre col·legi electoral el dia del Referèndum. Foto amb l’urna, crits de llibertat, crits d’independència.

19.30 h Juguem a trencar l’olla de tot allò que no ens deixa ser lliures. El Sr. Postu anima la trencadissa, que acaba dolçament amb caramels.

20.00 h El Correllengua 2018 fa un homenatge a la Nova Cançó, als artistes que als anys 60 van començar a pujar als escenaris cantant en la nostra llengua. Recordem els Setze Jutges, el Grup de Folk, la Trinca, els Esquirols, Sisa… i el músic i escriptor Francesc Pascual, de Castellnou de Seana, hi afegeix Can 64, un grup de cantautors lleidatans que van portar la Nova Cançó a les nostres terres. Els nens i nenes d’Infantil i Cicle Inicial interpreten La bicicleta, del Xesco Boix, i una clàssica: Puff era un drac màgic. I entre cançó i cançó el públic també s’afegeix a la festa cantant cançons que han esdevingut quasi himnes i, curiosament, no han perdut actualitat. Els alumnes més grans de l’Arnau Berenguer canten la Dansa de la Primavera, de  Maria del Mar Bonet, i Que tinguem sort, de Lluís Llach. Després d’aquesta peça el cantautor de Verges puja a l’escenari, 41 anys després de fer-ho al Palau,  per la Festa Major d’estiu. Discurs emotiu que parteix de la Nova Cançó, passa per la denúncia ferma a la manca de llibertats que vivim i acaba amb el públic dempeus cantant junts No és això, País petit i L’estaca.

21.00 h El pavelló poliesportiu, engalanat d’un groc reivindicatiu, acull més de 450 comensals en un sopar multitudinari. Se serveix pastís de tonyina, fideuada i crema catalana. També, menú vegetarià i sense gluten. Tot preparat per mans altruistes.

22.30 h El Mag Nani actua a les postres i, després, la sobretaula s’omple de missatges emotius: lectura del manifest del Correllengua, una carta de Quim Forn, des de la presó, un vídeo de Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, un de Meritxell Serret i un altre del president Carles Puigdemont.

23.00 h Trenta-nou establiments locals, pràcticament el 100%, permeten celebrar una rifa rica en quantitat i varietat de productes. Tots els diners de la festa del Correllengua van en benefici de l’Associació Catalana pels Drets Civils, entitat creada per les famílies dels presos i exiliats polítics com a plataforma d’actuació conjunta, per donar veu als represaliats i suport a les seves famílies.

23.30 h Un jove, un adult i un padrí fan entrega a la casa de la vila de l’urna que vam defensar l’1 d’octubre de 2017, una urna que representa la voluntat democràtica de ser lliures, el dret a decidir com volem gestionar el nostre petit gran país. Des d’ara presidirà un espai emblemàtic de l’Ajuntament, com a símbol de força, unió i compromís.

23.35 h El grup De la Torre, del Rosselló, obre l’espai jove del Correllengua. És rock de bancal.

01.00 h Xeic! puja a l’escenari juntament amb el president del CF del Palau, el Francesc Farnell. El grup de Rasquera regala l’himne que han compost per al nostre club de futbol i entre rock i ska desgranen part del repertori que han anat creant durant els 10 anys de carrera musical. Un repertori compromès amb el país i el moment que vivim.

02.30 h Avança la nit i la pista del pavelló es va animant. Durant dues hores, el DJ Moncho fa ballar els assistents i posa el punt final al desè Correllengua del Palau d’Anglesola.

Gràcies a tots els que vau participar en el 10è Correllengua per seguir fent poble i fent país, des de la cultura, la llengua, la cançó.

Gràcies pels 4554,37 € que hem pogut enviar a l'Associació Catalana pels Drets Civils.  

Gràcies a tots per fer sentir el crit de llibertat col·lectiva ben fort!

Gràcies per col·laborar amb el Correllengua: . blog, A gust, A. Miquel Linde, Antoni Gou, Art.Iris, Aula de lletres, Bar Domen’s, Bar Poli, Bar Pyramid, Bar Remy, Buylevard, Ca l’Alsina, Cal Colau, Cal Rels, Cebes Costa, Central Agro-Llobera, Comercial Simó, Cooperativa Sant Roc, Corvall, Dr-Windows, Explotacions Pemar (Cal Clara), Farmàcia Esquerda, Formatges Camps, Forn de pa Tutusaus, Forn Macià de Sidamon, Frigorífics Catalunya, Instal·lacions Sebastià Garralon, Jardineria Bonboix, Jarditec, Jovial, La Caixa, Merceria Montse, Nous del Palau, Optim, Patet, Peixateria Roser, Perruqueria Domenjó, Perruqueria Nabau, Perruqueria Pilar i Eli, Perruqueria Pilar Serra, S’Abril Espai Alternatiu, Taller Rames, Vila-horts, VTècnics, Xtrategics

Gràcies per fer possible el Correllengua: AEiG Lo Merlet, Ajuntament del Palau d’Anglesola, Albert Flores, Antonio Rames, Assemblea Nacional Catalana, CAL - Coordinadora d’Associacions per la Llengua, Carles Giné, Casal Popular Arreu, Concepció Teixidó, David Escolà, David Sirvent, De la Torre, Diputació de Lleida, DJ Moncho, Escola Arnau Berenguer, F. F. Teixidó, Gerard Riu, Irene Llobera, Isidre Pastó, Jaume Sans, Joel Felip, Jordi Cano, Jordi Torres, Josep Ramon Miró, Laia Marín, Laura Aymerich, Lluís Llach, Lo Jovent del Palau, Mag Nani, Mercè Felip, Miguel Ángel Carmona, Miquel Matamoros, Montse Giné, Núria Pastó, Òmnium Cultural Ponent, Oriol Pou -hereu-, Postureig Lleida, Sisco Pascual, Teresina Escribà, Xeic!

10 anys defensant la llengua, la cultura i la llibertat
2009 Castellers de Lleida, Coral del Palau, Escola de Música, sopar popular, concert amb Nainen, Overdriver, República Ska i sorpresa mediàtica. Homenatge a Manuel de Pedrolo.
2010 Curs de sardanes, cercavila, aplec d’antigues colles sardanistes Rotllana Naixent, Garric Garroc i Mans Enllaçades, sopar popular, concert amb Meritxell Gené, ball folk amb Pocasolfes. Homenatge a Salvador Espriu.
2011 Trobada d’hereus i pubilles. Homenatge a Joan Oliver, Pere Quart.
2012 Correnens, jocs tradicionals, cercavila, homenatge a la Passió, sopar, concert Pardal Roquer. Homenatge a Lluís Maria Xirinacs
2013 Pintades murals, encesa multitudinària d’espelmes. Homenatge a Miquel Martí i Pol.
2014 Lipdub amb 637 participants. Homenatge a Maria-Mercè Marçal.
2015 Flashmob i enlairada de globus per la llibertat. Homenatge a Ovidi Montllor.
2016 Apadrinem paraules. Homenatge a Montserrat Roig.


2017 Pintem murals. Cercavila. Homenatge a Lola Anglada.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada