Pàgines

dimarts, 19 de novembre del 2019

Correllengua 2019: la màgia dels colors

Onzè Correllengua consecutiu al Palau d'Anglesola, una festa que es va celebrant arreu dels Països Catalans des dels anys 90 per reinvindicar desacomplexadament la llengua i la cultura catalanes.

Enguany l'autor homenatjat és Pere Calders. Per això els contes són l'eix central de la diada. Ens reunim a la plaça Abadia amb la música d'uns infants grallers que s'estrenen en públic aquesta tarda. Ens repartim entre cal Micaló, cal Ribelles, cal Falipet i cal Pujol, quatre cases històriques del nucli antic del poble, per jugar amb els colors. Observem, olorem, escoltem... ens fem conscients dels colors que ens envolten. Els colors ens porten a la Llar de Jubilats i a la Biblioteca per escoltar dos contes narrats per l'alumnat de l'escola Arnau Berenguer. No hi manca la música per introduir obres com "Raspall", un cant a la tenacitat per aconseguir impossibles, o "El barret prodigiós i la barraca de monstre", el primer contre infantil escrit per Pere Calders l'any 1936.

Com a agraïment a l'esforç, la Conxita Botines, il·lustradora i escriptora palauanglesolina, narra el seu últim treball "la màgia dels colors". Arribem així al berenar, una xocolatada desfeta que escalfa la gelor de la tarda. I l'ambient segueix un pèl més càlid amb els grallers del Casal Popular l'Arreu i la cercavila que ens condueix a la zona esportiva municipal amb el Bernat i l'Elisenda, els gegants de la vila.

A peu de pista ens esperen els Músics per la Llibertat, que amb els seus cants setmanals a la plaça Major de Mollerussa són la banda sonora de denúncia del moment que vivim, la banda sonora de persistència i, alhora, la banda sonora d'esperança. Els hereus i les pubilles llegeixen el manifest del Correllengua 2019 escrit entre reixes per Jordi Cuixart. Amb aquest crit de llibertat, acabem la festa enlairant fanalets al cel del Palau d'Anglesola. Sisquere no manqui la llum en les persones perseguides, no manqui la llum en l'anhel just de voler un país i un món millor.

Hem estat tota la tarda integrant colors i lletres. Com més colors i més contes, com més llengües i més cultures, més rica és la nostra vida. En aquests moments que alguns grups reivindiquen un estat únic, monocolor, una sola llengua, una sola bandera, una mateixa educació, uns mitjans concrets... des del Palau d'Anglesola treballem per la societat plural, respectuosa, democràtica. On puguem ser nosaltres mateixos, cuidar la nostra identitat i, des d'aquí, abraçar la diversitat que ens enriqueix i ens fa millors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada